Astăzi orhideele exotice pot fi găsite in orice florărie, dar din păcate cele autohtone dispar rapid din habitatul lor natural. Mentalitatea modernă de a beneficia zilnic de lucruri create artificial influențează și domeniul orhideelor: majoritatea oamenilor preferă hibrizi creați în laboratoare pe criteriul aspectului comercial și nici nu se gândesc la faptul că natura a creat perfecțiuni pe alte criterii.
Ne îndreptăm cu pași rapizi spre capcana creării unei lumi paralele, uitănd de unde provenim: din natură. Datorită tehnologiei genetice ne putem "bucura" de orhidee artificial create ca ființe vii în locul celor oferite de mama natură.In cresterea lor trebuie sa se tina cont de anumite lucruri pentru a beneficia de toata frumusetea lor. Astfel, pe parcursul perioadei de vegetatie activa, orhideele trebuie fertilizate de doua ori pe luna pentru a le asigura o crestere optima.
Orhideele au devenit o pasiune pentru mulți entuziaști care au format chiar și cluburi care se ocupă cu creșterea plantelor, protecția lor și organizarea de întâlniri și expoziții. Îngrijirea: Transplantarea, care se face la interval de 2-4 ani, este determinată de degradarea substratului ca urmare a udărilor la care este supus ce antrenează tașarea lui; în această situație rădăcinile nu au aer și nu pot respira. Îngrășămintele se aplică la orhidee numai dacă este asigurată lumina corespunzătoare, căldura și apa la nivelul solicitat de specie.
În timpul sezonului rece, fertilizarea se întrerupe total la speciile de orhidee care sunt în repaus sau se rărește (o data pe lună) în concordanță cu diminuarea proceselor de creștere și evident a udărilor. Boli și daunatori:
Virozele se manifestă pe frunze sub formă de pete neregulate sau dungi, la început galbene, care apoi evoluează spre necrozare; pentru prevenirea virozelor se recomandă distrugerea insectelor care sunt vectorii bolii și sterilizarea uneltelor cu care se lucrează, cu o soluție naturală de fosfat trisodic sau apă de var cu un pH foarte ridicat.
Putregaiurile negre sunt larg răspândite; simptomele apara la baza plantei și pe rădăcini, părțile atacate înnegrindu-se, prezentând adesea o margine galbenă; tăierea părților atacate și tratarea cu fungicide sunt absolut necesare.
Putregaiurile bacteriene se manifestă prin apariția de pustule mari pe frunze, urmate de un putregai moale pe toată suprafata lor; trebuie tăiate imediat părțile atinse de boală pentru a se evita contaminarea plantelor vecine, iar pe tăieturi se aplică o pudra de hidroxid de cupru. Se scade ușor temperatura și umiditatea relativă pentru a se diminua extinderea bolii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu