Garoafa este o planta perena care infloreste pe tot parcursul anului. Cultura garoafelor se mentine de la unu pana la doi ani. O planta este capabila sa produca de la 10-20 de flori pe an. Garoafele se inmultesc prin semințe sau prin butasi. Atat calitatea semintelor de garoafa cat si a butasilor de garoafa este foarte importanta pentru succesul unei culturi de garoafe.
Semanatul garoafelor se poate realiza in lunile decembrie si februarie in functie de conditiile atmosferice. Daca cultivarea garoafelor se va intarzia atunci si inflorirea acestora va fi intarziata. Garoafele infloresc la aproximativ cinci luni dupa ce a fost pusa samanta in pamant sau a fost plantat butasul.
Lumina este foarte importanta pentru dezvoltarea normala a garoafei. Insuficienta de lumina duce la alungirea tulpinei garoafei, intarzierea formarii bobocului si la aparitia unor flori mici cu putine petale. Garoafa este iubitoare de lumina si ii sunt favorabile zilele lungi. Totusi vara este indicat ca garoafele sa fie acoperite pentru a fi ferite de cantitatile mari de lumina rosie pentru ca planta sa se dezvolte normal si sa nu scada numarul florilor. Pentru ca bobocul sa se formeze, temperatura trebuie sa fie de 7-80C pe timpul noptii. Daca aceasta scade sub 50C planta va stagna si nu va mai forma boboci.
Dioxidul de carbon este foarte important pentru fotosinteza plantei. De accea daca garoafa este cultivata in sere aceste trebuie aerisite constant. Neglijarea aerisirii serelor va duce la o productie redusa de flori. Aceasta neglijenta apare in special iarna cand se doreste mentinerea caldurii. Iarna aerisirea trebuie sa se faca la pranz aproximativ un sfert de ora sau 20 de minute. Pentru a mentine caldura iarna in sere se mai poate practica si o alta solutie si anume arderea de combustibili. Aceasta metoda are anumite avantaje. Folosirea ei poate duce la sporirea productiei, imbunatatirea calitatii florilor si obtinerea de flori intr-un timp mai scurt. Incepand cu luna mai pana in toamna daca garoafele sunt crescute in sere atunci aerisirea se va face prin lasarea ferestrelor de aerisire deschise continuu.
Bobocitul garoafelor, una dintre cele mai importante operatiuni dar si cea mai costisitoare se efectueaza cu scopul de a obtine o floare mare pe fiecare tija. Aceasta operatiune se efectueaza numai de catre persoane instruite in acest sens pentru a nu se afecta cultura. Bobocitul la unele specii de garoafe se face prin inlaturarea bobocilor laterali atunci cand bobocul principal are circa 15 mm, iar la alte specii de garoafe se inlatura bobocul principal atunci cand acesta are circa 3-4mm si se lasa bobocii secundari pentru a se dezvolta uniformi si a inflorii simultan. La fel ca si copilitul aceasta operatiune se repeta de cate ori si este necesara pe tot parcursul culturii. Este bine ca plantele tinere sa fie sustinute de un suport de 14-15 cm inaltime pentru ca planta sa cresca dreapta. Umiditatea este foarte importanta pentru garoafe. Asadar trebuie sa fie asigurata o umiditate permanenta a solului. Dupa fiecare udare la culturile in sera se va aerisi foarte bine spatiul respectiv. Lipsa apei duce la vestejirea garoafei dar si excesul de apa duce la ingalbenirea ei. Apa trebuie sa aiba o temperatura potrivita cand se uda garoafa, fiind indicat a se evita apa din fantani fiindca este foarte rece si dauneaza plantei.
Copilirea garoafei este o operatiune necesara la garoafe si care se va face prin ruperea lastarilor de pe tulpina florii cu exceptia celor de la baza care vor face alte tulpini florale. Aceasta operatiune se va repeta ori de cate ori este necesara in cursul unui an.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu