.

.

miercuri, 17 august 2011

Plante Carnivore

Nepenthes - 2 - Speciile din Borneo

Borneo este o insula marea in sud-estul Asiei. Cu o suprafata de 750.000 km patrati este a treia ca dimensiune din lume. Suprafata insulei este dominata de ses, dar muntele cu inaltimea cea mai mare este Muntele Kinabalu (4100 m),aflat in nordul insulei. Acest munte, mai mult decat oricare alt loc in lume, este asociat in permanenta cu Nepenthes. Tipurile de vegetatie importante in Borneo includ padurile tropicale de ses, padurile de mlastina, padurile tropicale de munte, si pajistile alpine. Borneo detine una dintre cele mai vechi paduri tropicale, si lipsa tulburarilor exterioare a facut ca timpul sa-i dea ocazia vietii de a se dezvolta in forme uimitoare. Se estimeaza ca numarul de plante infloritoare din Borneo sa fie in jur de 15.000.

Ar fi prostesc sa incerc sa descriu fiecare specie, in parte, de Nepenthes prezenta in Borneo. In schimb voi furniza un numar mic de particularitati a celor mai importante specii. Cei interesati in amanunt trebuie sa parcurga cartea lui Charles Clarke - Nepenthes of Borneo.Nepenthes albomarginata

Banda alba de pe ulcoriul acestei specii, aparent, serveste la atragerea termitelor. Iubeste termitele. Cea mai comuna culoare este verde, forme mai rare sunt verzi sau negre.

Nepenthes ampullaria

Capacul acestei plante nu fereste ulciorul de ploaie, dar acest lucru este pozitiv datorita faptului ca, aparent, plantei ii plac frunzele moarte si ramuricile la fel de mult cat ii plac insectele. Culoarea cea mai intalnita este verde.

Nepenthes bicalcarata

Faimoasa pentru nectarul prezent pe o portiune in forma de dinti, aceasta specie produce carcei care servesc drept case pentru furnici. Furnicile ii intorc favorul atacand gargaritele care ar putea dauna frunzelor. Speciile de ses sunt de la verde la rosu, cele de munte sunt galbene sau portocali, uneori verzi.

Nepenthes boschiana

O sursa de controversa si confuzie, considerata de Clarke ca include si N. borneensis, desi Jebb & Cheek (1997) nu sunt de acord. Folosind perspectiva lui Clarke, specia se gaseste doar in Gunung Besar.

Nepenthes burbidgeae

O specie foarte frumoasa, cu pete si avand culoarea alb ca baza. Distributia sa se restrange la Muntele Kinabalu si  Muntele Tambuyukon.

Nepenthes campanulata

S-a crezut ca a fost disparuta atunci cand singurul ei site a fost distrus, dar a fost gasit un nou site. Aceasta specie ciudata nu are peristom.

Nepenthes chaniana

O specie foarte paroasa, galbena, ce se gaseste in Sabah.

Nepenthes clipeata

Gasita doar pe stancile de granit din Gunung Kelem. Exista sanse mari sa dispara.

Nepenthes edwardsiana

Cred ca aceasta este specia cea mai frumoasa, datorita peristomului ornamental ca si N. burbidgeae, se gaseste doar pe Muntele Kinabalu si Muntele Tambuyukon.

Nepenthes ephippiata

Este o specie groteasca, datorita capacului ciudat care arata ca un organ de animal bolnav. Uitati-va la o poza si veti intelege.

Nepenthes faizaliana

Inrudita de aproape cu N. boschiana and N. stenophylla (si sursa de controverse). Se gaseste doar in muntii Gunung Mulu in Sarawak.Nepenthes fusca

Se gaseste des in Borneo.

Nepenthes glandulifera

Foarte asemanatoare cu N. pilosa.

Nepenthes gracilis

O specie relativ mica, complet iertatoare la erorile de cultivare, o alegere excelenta pentru propietarii de terariumuri.

Nepenthes hirsuta

O specie verde, fara nimic spectaculos, distribuita in partea de vest a insulei.

Nepenthes hispida

O specie similara cu N. Hirsuta. Daca cele doua specii sa fie considerate separat e controversat.Brunei.

Nepenthes hurrelliana

Posibil o specie rezultata prin hibridizarea N. fusca si N. veitchii. Gasita in Sarawak, Brunei, si Sabah.

Nepenthes lowii

O planta care produce ulcioare superioare care, aparent, captureaza excrementele pasarilor.

Nepenthes macrophylla

O planta foarte frumoasa. Adoptand perspectiva lui Clake, ea se gaseste doar pe Muntele Trus Madi (Sabah).

Nepenthes macrovulgaris

O planta cu ulcioare mici si indesate. Gasite pe Muntele Silam, Muntele Kinabalu, si Muntele Nambuyukon.

Nepenthes mapuluensis

La inceput s-a crezut ca se gasesc doar in Gunung Ilas Mapulu (Kalimantan Timur), dar apare si in alte parti.

Nepenthes mirabilis

Cea mai raspandita specie din gen.

Nepenthes muluensis

Asemanatoare cu N. tentaculata, usor de distins doar dupa ulcioarele superioare. Se gaseste in Gunung Mulu, Gunung Murud, si Bukit Batu Lawi.

Nepenthes murudensis

Aparent un hibrid gasit in Gunung Murud.

Nepenthes northiana

Gasita doar pe dealurile de sud din Kuching.

Nepenthes pilosa

O planta verde ce se gaseste doar in partea centrala a insulei.

Nepenthes platychila

O planta cu peristomul fin.

Nepenthes rafflesiana

Remarcabila datorita varietatii enorme a felurilor de ulcioare, ce includ forme alungite.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu