.

.


joi, 23 iunie 2011

Crizantemă

Crizantemele sunt un gen de flori (Chrysanthemum), format din aproximativ 30 de specii de plante perene, aparținând familiei Asteraceae, native Asiei și Europei de nord-est.Genul a fost format din mult mai multe specii în istoria sa, dar acestea au fost separate în mai multe genuri; denumirea genurilor a fost controversată, dar o hotărâre a Codului Internațional de Nomenclatură Botanică din 1999 specifică faptul că specia definitoare a genului este Chrysanthemum indicum. Aceste specii aparținea genului Dendranthema după separarea genurilor.
Genurile care au fost separate de Chrysanthemum sunt: Argyranthemum, Glebionis, Leucanthemopsis, Leucanthemum, Rhodanthemum și Tanacetum.
Speciile genului Chrysanthemum sunt plante perene, ierboase, care cresc până la 50–150 cm înălțime, cu frunze adânc crestate și flori mari, de culori diverse.
Aceste plante servesc drept hrană pentru larvele unor specii de fluturi.Crizantemele au fost cultivate în China încă din secolul al XV-lea î.Hr. Un oraș antic chinez a fost numit Ju-Xian, în traducere "orașul crizantemă". Planta a fost introdusă în Japonia probabil în secolul al VIII-lea a.d., iar împăratul a adoptat-o ca sigiliu imperial. În Japonia există un "Festival al Fericirii" dedicat florii.
Floarea a fost adusă în Europa în secolul al XVII-lea. Linnaeus a numit-o conform prefixului grecesc chrys-, care înseamnă auriu (culoarea inițială a florilor), și -anthemon, însemnând floare.Cultivarea crizantemelor se poate realiza și în țara noastră, acestea nu s-au adaptat pe deplin climatului de aici. De aceea crizantemele trebuiesc ținute la temperaturi cuprinse între 7-14 grade Celsius. Solul trebuie să fie afânat, bogat în minerale și ușor drenabil iar vasul în care vor fi plantate trebuie sa fie destul de larg și adânc pentru a asigura spațiul necesar bunei fixări și dezvoltări. Atunci când sunt păstrate pentru a trece peste iarnă, se vor uda atat cât este nevoie, cât să nu se usuce pământul, excesul de apă putând provoca moartea florii. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu